Hur du gör om du fått alger i ditt akvarium

Akvarier är både vackra och trevliga. Men det tar tid att lära sig allt och få till det där perfekta akvariet. Att få akvariet fullt av alger har nog drabbat de flesta akvarieägare åtminstone en gång, särskilt under den första tiden. Innan du börjar, är det därför bra att först läsa på ordentligt.

Varje akvarium är i sig att betrakta som ett litet ekosystem, även om det vanligtvis inte är helt slutet. Det är därför viktigt att hela tiden försöka sträva mot att uppnå en slags jämvikt. Alger kan uppstå när det finns för mycket näring i vattnet. Så länge det inte blir för mycket, är det naturligt och inget större problem. Men om det blir för mycket, behöver du göra något åt det.

Algtillväxt kan bero på flera olika orsaker. Exempelvis att filter och pump fungerar för dåligt och du behöver rengöra eller ersätta dem. Eller att du behöver byta ut vattnet oftare. Det kan också bero på att du ger fiskarna för mycket mat eller har för många fiskar. Eller att du använder fel sorts lysrör. Algtillväxt kan även orsakas av att akvariet är placerat i solsken. Du kan hitta mer hjälp och saker du kan behöva på fiskfoder.se.