Att aktivera din hund

För att din hund ska må på det allra bästa sättet behövs aktivering och stimulering. Det handlar inte bara om hundens fysiska hälsa utan också den psykiska hälsan är minst lika viktig. Genom några roliga och enkla aktiverings-aktiviteter får både du och din hund ett bättre välmående. Aktivering av hunden behöver inte nödvändigtvis handla om något mer avancerat än att göra en promenad lite roligare med aktiviteter och lekar eller att ge hunden en stimulerande utmaning vid matning. Här följer en lista på vardags tips på aktivering för din hund.

När du och hunden går på er långpromenad är ett lätt och roligt sätt att aktivera hunden på att låta den söka efter svamp. Detta förutsätter att det är rätt årstid för kantareller eller att du ett gäng kantareller i frysen. Ute i praktiken låter du din hund lukta på kantarellen du har och sedan använder du kommandot sök. Sökkommandot är bra att lära din hund då det finns en mängd andra aktiviteter som går att implantera i kommandot. Denna aktivering stimulerar hundens psyke och är en bra övning för att upprätthålla koncentration, det är också en fysisk övning som gör promenaderna ännu mer givande.

Gömma mat

Andra trick tillsammans med maten är att lägga en köttbulle eller något liknande som hunden tycker om under en kastrull. Kastrullen ligger upp och ner vänd på golvet och hunden ska nu lyckas välta över kastrullen för att nå sitt mål. Denna aktivitet kan vara frustrerande för många hundar men när lyckan är funnen förstår hunden konceptet. Aktiviteten att gömma mat kan användas på flera sätt och ett som är väldigt populärt bland hundarna är att gömma en godsak i en stängd behållare. Det kan till exempel vara en PET-flaska eller en toarulle med ihop klämda ändar.

Dansa med din hund

Att sätt på en skön låt och dansa med din hund är inte bara kul för hunden utan även för dig! Låt hunden gå på bakbenen med din hjälp och lär hunden att snurra runt. Kanske kan ni hitta på en koreografi tillsammans? Alla aktiveringslekar kräver någon form av belöning så ha med dig en godisbit så kommer hunden uppskatta dansen ännu mer.